Aktív ülés

Egészséges Ülés Központja = Aktív ülés az egészséges gerincért!

A probléma

Az ember eredetileg állásra, járásra lett „kitalálva”, de a modern civilizáció ma már székeinkhez szögez minket (munka, számítógép, TV, autózás…).  Ülés közben a csigolyák közötti porckorongok, több mint 50%-kal nagyobb mértékben vannak terhelve, mint járáskor.
A stabil ülőfelületű, csak úgynevezett passzív ülést biztosító hagyományos székeken végzett ülőmunkára jellemző a görnyedt testtartás (ilyenkor a hát-és törzsizmok alig dolgoznak), vagy ellenkezőleg a rossz helyzetű merev testtartás (amikor az izmok rendellenesen túlfeszülnek). 
A következmények sajnos ismerősek: akár krónikus nyak- hát- és derékfájás, különböző gerincproblémák, a rekeszizom, a gyomor, a bélrendszer természetellenes helyzete, a vérkeringés romlása, fáradtság, a koncentrációképesség csökkenése stb.
Aggasztó a helyzet a gyermekek körében. Helytelen testtartásuk és az ebből következő problémák elterjedtsége krónikus méreteket ölt.

 

A megoldás

Az aktív ülés választása, vagyis olyan szék használata, amely közelíti testtartásunkat a természeteshez és ezzel együtt fokozott izomaktivitásra késztet. Az ún. aktív szék ülőfelülete ezért nem fix rögzítésű, hanem különböző megoldásoknak köszönhetően három dimenzióban mozgatható.
Az aktív szék biztosítja az egyenes testtartást, a gerincoszlop megfelelő helyzetét, felszabadítja a nyomás alól a rekeszizmot, a gyomor és béltraktust, a fokozott izommunka javítja a vérkeringést.

Az előnyök: erősödő alsóvégtagi, medenceövi és törzsizom csoportok, a mélyhátizmok erősödése csökkentheti a gerincoszlop terhelését, csökkenő, vagy akár megszűnő nyak- hát- és derékfájás, a koncentrációképesség, az általános közérzet javulása

Ébressze fel hátizmait!